Tohle máme volit

16. 10. 2017 17:35:48
Již v pondělí se všichni budeme držet za hlavy a naříkat, koho jsme si to zvolili, a bude nám jasné, že tlupa právě zvolených není schopna zodpovědně rozhodovat vůbec o ničem.

Zatím ale máme možnost vybírat. Podle volebních programů? No, ty jsou si dost podobné a většinou „o ničem“. Navíc příští (jakákoli) vláda nám stejně oznámí, že vznikla „na základě průniku společných zájmů“, které nám pro jistotu nikdo předem nesděluje. Případně se dozvíme, že volební program tak úplně neodpovídá reálným možnostem a všechno bude jinak. To už známe.

Ti konzervativnější se mohou držet tradice, neboť již dědeček volil ... Jen si musíme uvědomit, že dotyčná partaj (pokud ještě existuje) byla kdysi úplně jiná než dnes.

Případně můžeme vybírat podle sympatií k volebnímu lídrovi a k relativně známějším personám. Jenže ne vždy víme, kteří z nich jsou pouhé reklamní figuríny a kteří opravdu rozhodují. A (jako na potvoru) v tom našem kraji jsou na kandidátce tací, o kterých nevíme vůbec nic.

Také můžeme vybírat „srdcem“. Nebo přesvědčit k výběru sousedova papoucha či zvolit systém „slepý mládenec“ - efekt bude stejný.

Ve všech uvedených možnostech nám ale unikne, koho že nám to jednotlivé strany nabízejí, aby o nás v následujících letech rozhodoval, což najdeme na volebních lístcích.

Následující přehled byl zpracován z volebních lístků pro Prahu. Z nich byly vyřazeny ty strany, u kterých se předpoklad zvolení limitně blíží k nule (méně než 1% - fakticky i dle průzkumů). Z teoreticky volitelných kandidátek jsou použity údaje osob na prvních dvaceti místech; ostatní lze do jisté míry považovat pouze za „účastníky zájezdu“.

Máme tedy 240 osob, z nichž cca 20 má dnes ještě šanci získat parlamentní křeslo:

47 profesionálně působících politiků nejrůznějších úrovní, jejichž původní profese je neznámá (a s největší pravděpodobností již dávno zapomenutá), z nichž většina bude i nadále pouze plnit pokyny lobbistů a svých stranických šéfů. Výjimkám se omlouvám.

26 pedagogů (či spíše přednášejících) všeho druhu, z nichž většina o školství neví téměř nic.

21 poradců, konzultantů a velice úzce zaměřených expertů přes cosi, z nichž většina bude celkem logicky i nadále sledovat své obchodní cíle.

17 živnostníků (OSVČ), jejichž živnost evidentně výdělečností příliš netrpí a kteří by si rádi v následujících čtyřech letech finančně polepšili či alespoň získali lepší konexe.

16 lékařů, převážně známých specialistů, kteří jsou na kandidátkách pouze pro zvýšení přitažlivosti strany.

16 právníků, kteří jako jediní asi tuší, v čem by měla spočívat činnost zákonodárného sboru a jejichž odbornost je všemi stranami žádaná.

13 ekonomů, kteří by (při svém vzdělání) mohli být schopni předem odborně posuzovat finanční dopady eventuelně nesmyslných předloh méně vzdělaných kolegů.

10 odborníků přes informační techniku, kteří vědí, co je v této oblasti ještě reálné, jak „to“ funguje a kolik „to“ stojí, i když PS tuto problematiku obvykle řeší až posmrtně jen v případě velkých průšvihů.

5 odborníků přes stavitelství, které je ale dnes doménou ministerstev a krajů, neboť stavební problémy řeší PS také výhradně až posmrtně.

5 umělců, 5 tlumočníků, 5 studentů, 3 pracovníky podivných neziskovek, 3 odborníky přes teoretickou fyziku, 3 pracovnice v sociálních službách a 2 politology pak doplňuje jeden pán na rodičovské dovolené, jeden ekolog a jedna porodní bába. Ani jednu z těchto profesí nemíním podceňovat, jen mi uniká jejich použitelnost v poslaneckém sboru.

Samostatnou skupinu tvoří 32 osob, kde odbornost nelze ani odhadnout a jejichž současné pracovní zařazení odpovídá názvům „šedivá kancelářská myš“ či „manuální pracovník“.

Závěrem bych jen připomněl předlistopadový parlament, ve kterém byly stanoveny kvóty, ve kterých měly místo i profese dojiček, soustružníků, ... Ale obávám se, že jejich užitečnost byla stejně sporná, jako u sestavy nynější.

Autor: Vladimír Aim | pondělí 16.10.2017 17:35 | karma článku: 16.86 | přečteno: 841x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Trojlístek a rodí se Ruksak

Pomalu jsme s Harrym k sobě nalézali cestu. Zjistili jsme, že vysíláme na stejných vlnách a na ty samé vlny byl naladěn i Mirek Picka. Začali jsme hledat jeden druhého, i když povahové vlastnosti jsme zcela totožné neměli.

29.3.2024 v 16:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 11 | Diskuse

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.40 | Přečteno: 630 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 54 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 305 |
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2108

Nechci suplovat Jirotkovu "Kancelář pro uvádění zpráv na pravou míru", ale některé "informace" a názory jsou opravdu podivuhodné a pouhé žbrblání u piva nic neřeší. Což ještě neznamená, že jsem získal celoplanetární patent na neomylnost.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...