Zase osudová kampaň - a zas mám pocit, že jsem za blbce

19. 10. 2017 10:19:29
Česká volební kampaň je svérázně nudná; opakují se patetické výkřiky o „osudovosti“ (jako vždy), znovu kandidují strany a osoby nehodící se ani na ponocné a opět slyšíme jen o něco o zemských škůdcích a nesvéprávné konkurenci.

Někteří z nás se hned na počátku profesionálně vrhli na studium volebních programů a velice rychle pojali podezření na klávesnici jediného autora, jenž obsah i slovník přizpůsobuje obzvlášť slaboduchým jedincům bez paměti.

Univerzální nosná myšlenka spočívá hned v úvodu rozvinutím hesla „slibem nezarmoutíš“. Hned poté následuje výčet skutků, které vyvolení pánové (někdy i s podivnou dámou) míní spáchat následující den poté, kdy získají nadpoloviční většinu, o čemž se diskuze nevede. Po přežvýkání elaborátu by měl být (dle tvůrce) čtenář přesvědčen, že jedině výběrem toho správného volebního lístku (samozřejmě jejich) nastane v zemi ráj. Vše se bleskově dobuduje, letité problémy jejich kolektivní genialita briskně vyřeší, a vůbec - už nikdy nebude na co nadávat; takový zvláštní druh „předvolební víry“.

Malý chaos v hlavách studujících způsobí snaha vstřebat více „volebních programů“ naráz, protože se od sebe liší jen minimálně - použitá šablona zjevně kreativitou nehýřila.

Slibované nesmysly, linoucí se z rádia a televize, nejsou příliš výživné a už vůbec ne stravitelné. Je nutné včas přepnout, protože hrozí, že průměrný Čech by se vzteky (či smíchy) ještě před volbami uchlastal. Nejrůznější „rozhovory“, „komentáře“, „názory“ či „superdebaty“ je vhodné v zájmu zachování duševního zdraví vypustit - hodí se jen studentům rétoriky, neboť v balastu nulové informační hodnoty jsou obsaženy snad všechny komunikační a dehonestační fauly, za které by i dáma ve slušnější společnosti byla označena hovězí terminologií (chlap u piva by nejpozději po páté větě obdržel ránu mezi tykadla).

Letáky ze schránky? Veskrze nepoužitelné; v kamnech špatně hoří a ještě u toho vztekle bobtnají, text na nich připomíná gramatikou činnost překladače Google a jejich grafika evokuje zásah nepříliš nadaného zneuznaného spřáteleného matlala - asi byl levný, ale ani s „malováním“ od Windows či nastavováním barev se ještě nespřátelil.

Venku na vás ze všech stran zírají plakáty pečlivě vyretušovaných obličejů či spíše omalovánek s jednoduchými (slaboduchými) hesly. Kdysi jsme se smáli billboardům jednoho, tehdy mladého politika, s infantilním nápisem „Myslím to upřímně“. Protože jsme neměli valné mínění o kvalitách jeho duševních pochodů, byli jsme ochotni mu i částečně věřit. Ale vidíte-li desetkrát za den fotku člověka, za něhož jednoznačně hovoří jeho hrůzostrašná předchozí činnost v nejrůznějších oblastech, je vám mdlo a zcela určitě jej volit nebudete. I když v tuto chvíli lze pochopit zoufalství reklamní společnosti, protože jiný „ksicht“ z jeho tlupy nikdo nezná a ti známější jsou ještě výrazně protivnější.

V obchodě, tedy tam kde jde o peníze, je zakázána srovnávací a negativní reklama. Je na to i zákon. Ale politika je přede také obchod (pro ty zvolené dokonce vynikající). V duchu této logiky bychom se měli vždy dočíst něco ve smyslu „s námi se budete mít lépe, protože prosadíme ..., bude to stát ... Kč, nebudeme vám kvůli tomu zvyšovat daně a zaplatíme to z peněz získaných ...“. Ale věta asi obsahuje pro partaje cosi toxického a nikde ji nevidím.

Ve skutečnosti se pouze dozvídáme, že „strana, které šéfuje ... je zločinecká organizace, protože ...“. Z vyprávění babičky vím, že k dehonestaci politika před válkou stačilo označit jej za žida, na což se dneska nechytne ani dítě na pískovišti. Evoluce výrazně obohatila příslušný slovník: sluníčkář, vítač, kavárenský povaleč, elitář, eurofil, na druhé straně pak xenofob, návštěvník 4. cenové, nácek, kremlofil, ... plus nepřeberné množství fobů a filů, jejichž význam leckteří autoři tak úplně nepobrali. Nálepky na webu - prosím. Ale slušný politik by (snad) měl umět hlavně argumentovat.

Snahu o vetření do parlamentu projevilo přes třicet partají, což je zdejší folklór už od vzniku ČSR. Vy starší, vzpomeňte na písničku „Babička Méry“. Ale tehdy měla každá strana svoje realtivně stálé voliče, mezi kterými se agitovalo. Také se nadávalo konkurenci, to ano. Jen tak nějak distingovaně.

Dnes se vyhrožuje: Nebudeš-li volit nás, bude ještě hůř! A v podtextu je někdy i cítit výstraha: Až zvítězíme, tak ti to spočítáme!

Pouze jeden „argument“ se nikdy nemění: „Tyto volby jsou osudové, v naší dosavadní historii nedůležitější a rozhodují o naší budoucnosti!“. No, pro volené kandidáty určitě - úspěšní budou mít na čtyři roky vystaráno.

Už aby bylo po volbách a mohli jsme konečně zase svorně nadávat úplně na všechny!

Autor: Vladimír Aim | čtvrtek 19.10.2017 10:19 | karma článku: 17.39 | přečteno: 448x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jan Pražák

Jak jsem prchl z postele do skříně

Jaro bylo v plném proudu, já se pilně připravoval na maturitu a byl jsem beznadějně zamilovaný. O to víc, když objekt mé lásky spolužačka Blanka na sklonku zimy podlehla mým svodům a dala mi vše, co jen může holka klukovi dát.

19.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Ladislav Jakl

Extremistou snadno a rychle

Co musí udělat člověk, aby se dnes stal extremistou? Nemusí dělat vůbec nic. Dokud chodí stejně jako ostatní normálně po nohou, nikomu na něm nepřipadá není nic divného.

19.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 22.19 | Přečteno: 235 | Diskuse

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 12.20 | Přečteno: 319 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 10.70 | Přečteno: 141 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 13.12 | Přečteno: 489 | Diskuse
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2108

Nechci suplovat Jirotkovu "Kancelář pro uvádění zpráv na pravou míru", ale některé "informace" a názory jsou opravdu podivuhodné a pouhé žbrblání u piva nic neřeší. Což ještě neznamená, že jsem získal celoplanetární patent na neomylnost.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...