Virtuální děti ve skutečné škole nebo naopak?

26. 05. 2020 14:28:37
Jako bývalý kantor nevycházím z údivu nad tím, jakou má školská vrchnost představu o dětech, kantorech i o tom, jak vypadá reálná škola v roce 2020 a přestávám si být jist tím, že je Karmelitská na této planetě.

Že většina škol jsou budovy s více či méně velkými místnostmi (třídami) převážně bídně vybavenými pro provozování frontální výuky, si ansámbl MŠMT obvykle pamatuje ze svého dětství. Ti, kteří jakýmsi neblahým řízením osudu po absolvování vysoké školy nějakou dobu kantořili (moc jich není), si též vzpomínají, že kromě tříd jsou v domě i menší kamrlíky (kabinety), kde se dospělý personál mohl o přestávkách ukrýt před obtížně organizovatelným řvoucím davem žáků na chodbách. Některým také utkvěly v paměti hrůzostrašné zážitky spojené s povinnými (a nutnými) dozory, jejichž účelem bylo v mezích možností zabránit devastaci vybavení i žáků.

Po letech jim ale už vypadlo z paměti, že skutečně organizovaný vstup do školní budovy bylo možné s vypětím všech sil zajistit jen 1. září, že snaha o civilizované chování svěřenců v šatnách byla „mission impossible“, že školní jídelna po vydání obědů přes veškerou snahu dozorujícího pedagoga pravidelně připomínala kotec po krmení nepříliš čistotné zvěře, že pohyb dětí po chodbách a schodištích byl všechno jiné, jen ne organizovaný a že záchodky sloužily o přestávkách spíše jako podivná společenská místnost, kam rozumný kantor raději moc nechodil.

Zcela pod jejich rozlišovací schopností je pak chápat, že změnit dosud fungující systém dost dobře nelze, protože potřebujeme mít žáky nejpozději v 8:00 v lavicích a oni nebudou kvůli nám ochotni vstávat ani o minutu dříve, že nahnat byť jen patnáct lidiček k jednomu miniaturnímu umyvadlu s páchnoucí desinfekcí každou přestávku je časově i organizačně neproveditelné, že hlídat jakési rozestupy s nasazenými rouškami by snad zvládl dráb s holí v ruce, ale určitě ne dozorující kantor, že zpomalit a prodloužit výdej obědů znamená útěk dětí bez jídla. Představa, jak bude policie či kdokoli jiný organizovat pohyb a shlukování kolem školy před a po ukončení výuky je už vysloveně humorná, neboť dětičky se jim budou vysmívat zpoza rohu.

Nic z toho však nezabránilo tvůrcům „koronavirového manuálu“ si vytvořit virtuální model školy s několika vchody k velkokapacitním a vysoce hygienickým šatnám s možností jednosměrného pohybu ve všech prostorách s útulnou a dostatečně velikou jídelnou se sólo stolečky pro každého strávníka. Že takových škol není mnoho? Tím se nikdo nezatěžuje!

Budovu pro potřeby manuálu doplnili v dostatečném počtu fyzicky i psychicky vysoce odolným personálem (rovněž virtuálním), schopným nepřetržitě zastávat funkce policisty, školníka, vrátného, údržbáře, šatnářky, uklízečky i vyučujícího všech předmětů (živě i po internetu) v jedné osobě. To přece musí každý kantor hravě zvládnout!

Tvorba virtuálního vzděláníchtivého dítěte už byla maličkost – s tím má ostatně ministerstvo při vymýšlení RVP bohaté zkušenosti. Za vzor mohla posloužit Odvážná školačka, Timur a jeho parta, případně Rychlé šípy. Malá potíž je jen v tom, že děti těchto „kvalit“ se moc nevyskytují – nad to se ale pracovníci MŠMT noblesně povznesli.

A abychom si nic nenamlouvali; s tím virtuálním dítětem, žákem či studentem pracuje celé naše školství od 11. března. Školy jsou v tom nevinně – ze dne na den „to“ na ně spadlo. Někteří kantoři si s distanční výukou dokázali poradit lépe, jiní hůře – nikdy se s něčím podobným nesetkali a nikdo jim nepomohl! Všichni se museli okamžitě přeorientovat od reálných žáků k těm virtuálním a doufat, že to „nějak“ bude fungovat.

Že to tak úplně všude nefunguje, víme všichni. Určité procento dětí (větší než by nám bylo milé) se bohužel „vzdělává“ v lepším případě opravdu pouze virtuálně. Soudní kantoři, kteří je dobře znají, si o sumě takto získaných vědomostí vůbec nedělají iluze a tuší, že výsledný efekt nebude příliš valný. Vědí, že letos do prázdnin se už nic nezachrání – uvědomují si, že tento školní rok skončil desátým březnem a ten příští bude hektický. Ale oni se s tím „nějak“ vypořádají – hraběcí rady vrchnosti v podobě „moudrých“ manuálů jim nepomohou.

Jen Karmelitská v čele s ministrem se probrala z koronavirového spánku a začala předstírat činnost. Na pár týdnů zřídila útulek pro bezprizorné menší děti, kterých už rodiče doma měly doslova plné zuby. Nazývat tento způsob péče o děti školou je jen bohapustý eufemismus, protože při dodržování stanovených podmínek se o systematickém vzdělávání nedá hovořit, notabene je-li návštěva na bázi dobrovolnosti.

Zoufalá snaha (proklamovaná) ministra Plagy dostat alespoň některé děti ještě před prázdninami na pár hodin do škol tak silně zavání pokusem o vylepšení statistických údajů o počtu skutečně odučených hodin, aby bylo možné zdůvodnit klasifikaci – zrušit ji v tomto pololetí se zjevně pánům politikům nejeví příliš košer a budou na ní trvat i s vědomím, že je naprosto formální. Jen jim nedochází, že dostat Pepíčka, který po nějakém učení od února ani nevzdychl (on často ani dříve), dobrovolně do školy nepůjde ani násilím. Takových „Pepíčků“ nebude málo a představa, že se poslední týden prázdnin budeme pokoušet o masové doklasifikace? To není proveditelné!

Výsledný efekt? Vzdělávací pochopitelně žádný. Školy budou přinuceny vykonávat činnosti na které nejsou zařízené a vybavené, z nichž řadu budou jen předstírat. Spolu s distanční výukou, která musí probíhat až do posledního dne a kterou budou ve škole nepřítomní žáci ostentativně ignorovat, už nebude mít ani ten největší „pedagogický optimista“ pocit, že vykonává cokoli smysluplného.

Každý, kdo v životě odučil alespoň rok ví, že červen je z hlediska výkladu nové látky fakticky bezcenný a školní rok dobíhá pouhou setrvačností. Studenti již „cítí v kostech“ nadcházející prázdniny a kantoři nevědí, které „papíry“ vyplňovat dřív. Tak proč jim to ještě trochu nezpestřit, že!

Autor: Vladimír Aim | úterý 26.5.2020 14:28 | karma článku: 20.76 | přečteno: 559x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 13.53 | Přečteno: 136 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 20.09 | Přečteno: 211 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 31.31 | Přečteno: 619 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 575 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.74 | Přečteno: 246 | Diskuse
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2108

Nechci suplovat Jirotkovu "Kancelář pro uvádění zpráv na pravou míru", ale některé "informace" a názory jsou opravdu podivuhodné a pouhé žbrblání u piva nic neřeší. Což ještě neznamená, že jsem získal celoplanetární patent na neomylnost.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...